Mana Pools

Kamperen in Mana Pools

Ons verblijf van drie nachten in Mana Pools is een compleet verzorgd kampement met kant-en-klare tenten, bush-restaurant, keuken en excursies. De totale crew telt 9 personen, incl. drie rangers: Nyenge (leiding), Steven (bootsman) en Tendai. We voelen ons erg verwend en moeten ook wennen aan de gedachte dat nu niets achteraf apart afgerekend hoeft te worden. De rangers doen de hele dag met ons mee en dat schept een sterke band. Bij vertrek overhandigt Heleen de fooi en spreekt de crew waarderend toe (foto 6).

Onze tenten staan op rij aan de oever van de Zambezi (foto 1), voor elke tent een wasbakje waarin ‘s ochtends heet water wordt gedaan. De hyena’s die hier bij donker rondschooieren, waarderen de wasbakjes ook en stelen een stukje zeep en een paar sokken. Overdag komt een vaste troep meerkatten langs, ze inspecteren de afvalbakken op eetbaars, stelen appels uit de truck, maar houden ook wel van een spelletje (foto 20).

Game drives in Mana Pools

Het gebied telt vier grote permanente poelen en een flink aantal kleine die droog vallen in de loop van de droge tijd. De dieren verzamelen zich in deze gebieden en bij de oever van de rivier. De wetlands langs de oever hebben met hun waterplanten veel te bieden aan olifanten en buffels (foto 8 en 10).

Wij maken hier game drives per auto en te voet. Natuurlijk zien we hierbij het bekende spul zoals nijlpaarden en krokodillen, maar ook klein grut als de dwerg-mangoeste (foto 12-14). De wandelsafari neemt een hele ochtend van 7 tot na 12 uur, waarbij gids Nyenge ruim uitleg geeft. Bij een vers leeuwespoor is hij extra attent.

Kanotocht over de Zambezi

Bij de kanotocht peddelen we vanaf enkele kilometers verderop met de stroom mee terug naar de camping. Niet iedereen durfde het goed aan en we hebben angst voor nat worden van de fotospullen. Maar de kano’s zijn goed stabiel en we hebben goede begeleiding. Hippo’s en boomstronken ontwijkend peddelen en drijven we in twee uur terug, een heerlijke tocht (foto 15-19). Dat het toch niet zonder gevaar is, blijkt als plots een boot half wordt opgetild door een nijlpaard. De boot schept veel water, maar niemand raakt te water en de waterschade valt erg mee.