Foto's van Toearegs

De Toearegs vormen een aparte groep binnen de Berbers, de oorspronkelijke bevolking van noordelijk Afrika. De Toearegs trokken zich na de Arabische invasies terug in de bergachtige gebieden van de centrale Sahara. Lange tijd was daar voldoende water te vinden, met handel in de vorm van karavanen door de Sahara voorzagen ze in hun levensonderhoud.

Karakteristiek is dat de mannen hun gezicht bedekken met een sluier, terwijl vrouwen het gezicht vrij laten. De Toearegs hebben een eigen schrift, het Tifinagh, dat we overal terugvinden op de souvenirs die langs de weg verkocht worden (foto 3).

Van de oorspronkelijke cultuur is weinig meer over, de meeste Toearegs zijn moslim geworden. En ze zijn nu verspreid over verschillende landen: in het uiterste zuidwesten van Libië wonen enkele tienduizenden Toearegs, veel grotere aantallen wonen in de buurlanden Niger, Algerije en Mali.

De Libische overheid heeft de afgelopen decennia geprobeerd alle Toeareg families te laten verhuizen uit de Akakus naar de dorpen aan de route Sebha-Ghat. Een tiental families heeft dat geweigerd en woont nog in het gebied.

Tijdens onze woestijntocht ontmoeten we enkele Toeareg-families (foto 1-2). Hun huisvesting maakt een armzalige indruk, met het houden van vee voorzien ze in hun levensonderhoud (foto 4-6). Het is duidelijk dat onze chauffeurs de families kennen. Eenmaal kopen ze voor hun eigen etenspot een geitje – toch niet helemaal tot ons genoegen. Naast de schamele onderkomens staat vaak een (oud) pickup truckje, kennelijk hun band met de bewoonde wereld.