Foto's van Leptis Magna

Leptis Magna ligt 120 km oostelijk van Tripoli, wij bezochten het met een dagexcursie. Hier liggen de goed bewaarde resten van een grote stad uit de Romeinse tijd.

Een beetje geschiedenis

De oudste nederzetting hier is gesticht door Feniciërs, later heersten de Puniërs (uit Carthago) over de stad. Op deze plek bereikte een rivier, de Wadi Lebda, de kust. Ook was hier het eindpunt van een karavaanroute uit de Sahara.

Vanaf het begin van het Romeinse keizerrijk begon de bloei van de stad. Export van olijfolie en van wilde dieren uit het achterland vormden de basis voor de welvaart. Bloei tijdens de Severische dynastie

Hoogtepunt van de bloei was de regering van de Romeinse keizer Septimius Severus (193-211), die geboren was in Leptis. In zijn tijd werden verschillende monumentale bouwwerken opgericht, zoals de triomfboog (foto 1-3), het nieuwe forum (foto 10-12) en de enorme basilica (foto 13-15). Ook werd een nieuwe haven aangelegd. Men schat het inwonertal toen op 80.000.

De nakomelingen van Septimius Severus waren minder succesvolle keizers en de dynastie eindigde in 235 met het begin van de periode van de soldatenkeizers.

Verval

In de 4e eeuw kwam aan de welvaart een einde door de aardbeving van 365, waarbij de stad overstroomde en de haven ging dichtslibben. Later werd de stad veroverd door de Vandalen en de Arabieren, de laatste bewoners vertrokken in de 11e eeuw. In de 17e eeuw zijn veel kostbare zuilen van hier verscheept naar Europa, ze zijn o.m. teruggevonden in Versailles en Windsor.

Toch zijn de resten ter plaatse nog steeds indrukwekkend. Veel is nog niet opgegraven en ligt goed geconserveerd in een dikke laag woestijnzand. De opgravingen in eerste helft 20e eeuw zijn begonnen door Italianen. Veel vondsten (beeldhouwwerk, mozaïeken) zijn ondergebracht in het Nationaal Museum in Tripoli.