Reis in het kort

Naar het zand van de Sahara

Twee weken verbleven wij in het westelijk deel van Libië, eerst een tocht per busje van noord naar zuid en daarna een week in de Sahara met 4W-drive voertuigen en een omvangrijke crew voor de verzorging (foto 7-10). Klik op het landkaartje voor een vergroting waarop de route is ingetekend.

De reis was een aantrekkelijke mengeling van natuur en cultuur. Natuur in de zandzeeën en het Akakus gebergte in het zuidwesten van het land (foto 1-2). Cultuur door de overblijfselen uit prehistorische tijden (rotstekeningen, foto 3), uit de Romeinse tijd (Leptis Magna en Sabratha, foto 4) en uit de Berber tijd (graanburchten en de woestijnstad Ghadames, foto 5). Veel daarvan staat op de werelderfgoedlijst van Unesco, terecht zoals we konden zien, en gelukkig nog zonder toeristische drukte van betekenis.

Ook in de delen van de Sahara die wij bezochten, kon je vaak de indruk hebben alleen te zijn - voor zover dat mogelijk is bij een groepsreis. Maar passerende cross-motoren en de tientallen auto’s bij de zoutmeertjes lieten zien dat er toch ook nog andere groepen toeristen in het gebied waren.

De reis naar het zuiden was lang en voerde door eindeloze gebieden met steen-woestijn. Het verblijf in Ghadames was een prettige onderbreking van die tocht. Gelukkig bracht een lokale vlucht ons na het weekje woestijn weer terug naar Tripoli.

Het land en de natuur onderweg

De tocht door de zandduinen (foto 1) en de rotsformaties van het Akakus gebergte (foto 2) maakte grote indruk, en dat alles ontstaan door slechts de inwerking van zon, wind en water! Ons bezoek aan de drie zandzeeën ging niet verder dan de randen van die gebieden, die honderden kilometers groot zijn. Maar zelfs nu was er de sensatie van rondom zand, ook als je vanuit de duinpan met onze tentjes omhoog was geklommen naar een zandrichel, voor het uitzicht of op zoek naar een toilet-plekje.

Het midden van het land kent veel steen-woestijn, landschappelijk niet zo mooi, maar het geeft wel weidse vergezichten (foto 9). Alleen de kuststreek wordt niet als woestijn aangemerkt, maar eigenlijk is het in heel Libië dor en droog. De woestijn rukt nog steeds verder naar het noorden op en ook rond de wadi’s in de zuidelijke gebieden kunnen palmbomen nu alleen nog overleven door bevloeiing. De droogte gevoegd bij de rommel die overal in wegbermen ligt, maakt dat de meer bewoonde streken niet mooi ogen.

De mensen onderweg

Libië is onmiskenbaar een Arabisch land. Het straatbeeld wordt gedomineerd door mannen, velen zijn westers gekleed, meer naar het zuiden zien we wat vaker ook traditionele kledij. Vrouwen zien we alleen op markten en dan meestal gesluierd. Zelfs in bruidswinkels bestaat het winkelpersoneel uit mannen … Veel mannelijk personeel komt trouwens uit de buurlanden en spreekt eerder Frans dan Engels. En dat komt dan weer door de olie-rijkdom die maakt dat Libiërs veel baantjes te min vinden …

In de Akakus maken we kennis met de paar Toeareg-families die verkozen hebben hier te blijven wonen en een arm bestaan leiden met het hoeden van kamelen, geiten en ander vee (foto 6).

Het weer tijdens de reis en andere ongemakken

Voorjaar en najaar gelden hier als beste reistijd. Overdag wordt het dan in de woestijn niet te warm en ‘s nachts koelt het niet te veel af. Voor onze reis eind oktober klopte dat perfect. Midden op de dag kwam het niet verder dan ergens in de 30°C. De hele week in de woestijn stond er een lekker briesje. Alleen de laatste avond in Tripoli werden we overvallen door een buitje.

Andere ongemakken van betekenis waren er niet: niemand werd ziek of misselijk. Ook in de steden waren mensen vriendelijk en werden we nooit hinderlijk lastig gevallen. Ach ja, soms was de bureaucratie wat lastig en duurde het inchecken in het hotel wel erg lang, maar dat hoort erbij.

De organisatie van de reis

De reis was goed georganiseerd en verliep zonder tegenslag. Ook eten en vervoer waren goed geregeld. De Nederlandse reisorganisatie Sawadee had naast de Nederlandse reisleiding gezorgd voor een lokale gids, dankzij hem was de taal geen probleem!